שתלים והשתלות עצם

הצורך בעקירת שיניים נובע בעיקר מהסיבות הבאות: עששת (ריקבון) נירחבת אשר הרסה חלק ניכר מחומר השן-אמאייל ודנטין עקב חיידקים שהפכו פחמימות וסוכרים לחומצות ממיסות, סדק או שבר בשורש או מחלות חניכיים כגון נסיגת חניכיים ועצם,כיסי חניכיים עמוקים סביב דופן השורש ועוד כשהמשמעות העיקרית היא ניידות קשה של השן. פגמים וחוסרים של עצם ברכס הלסת נגרמות ממכתשיות לאחר עקירות או ממחלות עצם אחרות.

שתל הינו בורג המחליף שן חסרה. השתלים עשויים מטיטניום, מתכת בעלת התאמה ביולוגית טובה. המרפאה משתמשת בשתלים מתוצרת חברת אלפא ביו, החברה המובילה בארץ, שמוצריה ידועים ונמכרים בעולם כולו. החברה מעניקה אחריות על השתלים.

היתרון בשימוש בהחדרת שתלים מתבטא בעיקר, שכשקיים חוסר שן או שיניים אחדות אין צורך להשחיז את השיניים הסמוכות, שבמקרים רבים הינם שיניים בריאות ללא טיפולי שורש, על מנת ליצור גשר, המורכב ממספר כתרים מחוברים, שנתמך על שיניים. במקרה כזה השתלים, והשיקום עליהם באמצעות מבנים לשתלים וכתרים, ישלימו רק את איזור החסר, והשיניים הבריאות שמסביב יישארו כמו שהן.

במקרים של חוסר שיניים גדול ועד לחוסר מלא של שיניים בלסת, קיימות שתי אפשרויות שיקום על שתלים.

אנו דוגלים בשיטה של העמסה מיידית, דהיינו ביום החדרת השתלים לעצם (בדרך כלל בכמות שנעה בין 6-12 שתלים ללסת) אנו מרכיבים עליהם (בהברגה לתוך הברגה) את המבנים לשתלים, ומתאימים גשר זמני מאקריל אשר הוכן מבעוד מועד על ידי טכנאי המעבדה, כך שהמתרפא, שהופיע עם תותבת נשלפת להוצאה, יוצא מהמרפאה עם שיקום קבוע ובלתי נשלף מהפה, ולאחר מספר חודשים, הגשר הזמני מאקריל יוחלף בגשר קבוע מחרסינה (פורצלן).

במקרים שלא ניתן להחדיר כמות רבה של שתלים, אלא כמות מצומצמת של 2-4 שתלים, ניתן לשקם עליהם תותבת נשלפת להוצאה, שהיא למעשה חצי קבועה, כיוון שהשתלים הללו מסייעים בעגינותה ללסת.

מבנים לשתלים: עשויים גם כן מטיטניום. הראש הקוני בולט לחלל הפה לאחר הברגתו ונעילתו למרכזו של שתל הבסיס שהושתל וניקלט בעצם התומכת של רכס העצם.

על המבנים לשתלים, בדומה למבנים אשר אינם מטיטניום והמושחזים על שורשי השיניים, נילקחים מידות להעתקת המצב בפה לביצוע כתרי חרסינה.
קיימים גם מבנים לשתלים בעלי ראש כדורי המספקים אחיזה לתותבת נשלפת שהופכת למעשה לשיקום יציב וקבוע בדומה לכתרים אך תותבת על שתלים ומבנים כדוריים ניתנת גם להוצאה.

אחוז ההצלחה של השתלים והשיקום עליהם הינו גבוה מאד ותופעות הלוואי בדרך כלל מעטות וקלות, וחולפות תוך מספר ימים.פעמים רבות תופעות הלוואי בהשתלה פחותות מאלו של עקירה.

בורג של שתל     בורג של שתל

מילוי תחליף עצם: כאשר מבוצעת עקירה,נגרמת בתוך פרק זמן קצר יחסית,ספיגת עצם במימד האנכי ובמימד הרוחבי של רכס עצם הלסת,ובמקרה שכזהבדרך כלל לא ניתן כבר להחדיר שתל, או שהשתל שיוחדר יהיה צר וקצר בעוד שכתר החרסינה יהיה מוארך והיחס אורך כתר- שתל יהפוך שלילי, ומלבד חוזק מופחת,תיפגע גם היכולת לשמור על היגיינה בפני חיידקים ושיירי מזון ובכך בריאות החניכיים תיפגע(נסיגות עצם וחניכיים ,כיסי חניכיים,דלקות…) ולעיתים עד לאובדן השתל.

על מנת למנוע ספיגת עצם במכתשית לאחר עקירה או כאשר קיימים פגמים וחוסרים גרמיים בעצם של רכס הלסת,יש למלא,מיד בתום עקירה וניקוי מכתשית או לאחר מספר ימים,בהתאם למצב, אבקת עצם מלאכותית:גרגרים שיש לטובלם בנוזל סלאיין סטרילי לתוך המכתשית או הפגם הגרמי של עצם הלסת. את אבקת העצם יש לכסות בדרך כלל על ידי ממברנה ניספגת,בדרך כלל עשויה מקולגן,לשמירה והגנה של גרגרי העצם התחליפית.שולי החניכיים נתפרים מעל לממברנה(מעטפת). בכך מושג פיגום עצם מעובה שמאפשר החדרת שתל עבה וארוך יותר.

העצם המלאכותית משתחלפת בדרך כלל לעצם הטיבעית העצמית של הלסת,על ידי תאים בוני עצם(שמאחים גם שברים בגוף)שמספקים גם מינרלים חדשים.מכל מקום אין חשיבות רבה לסוג הפיגום(מלאכותי או עצמי טיבעי) לגבי איכות הקליטה והיציבות המשופרת של השתל.

תחליף העצם מופק בדרך כלל מבנק עצמות או ממקור סינטתי.

העמסה מיידית: כיום הליך זה מקבל תנופה ומונע צורך בתותבות זמניות נשלפות עד לסיום קליטת השתלים. השתל מוחדר לעצם רכס הלסת ובאם יש צורך ממלאים עצם מלאכותית מסביב(כגון לאחר עקירה מיידית או פגם גרמי אחר) ועליו מרכיבים בו בזמן את המבנה לשתל ועליו מתאימים כתר זמני-מעבר מאקריל שיש להזמינו מראש מהמעבדה. במקרה של שתלים מרובים ימסר במיידית גשר זמני מאקריל כך שלמעשה נימסר שיקום קבוע ולא נישלף מתום פעולה כרורגית של החדרת שתלים.

יצירת קשר

קביעת תורים בתאום טלפוני:
03-5226691
052-3512092
או השאירו פרטים