שן כלואה היא שן שלא הצליחה לבקוע במלואה דרך החניכיים ונותרה כלואה בתוכם. היא עשויה להיות כלואה באופן חלקי, כך שרק חלקה מבצבץ החוצה, או באופן מלא, כך שלא ניתן לראות אותה כלל. זהו מצב שעלול להסב אי נוחות וכאבים, ולהוביל לסיבוכים שונים.
המאמר הבא מביא את כל המידע בנושא ומסביר מדוע זה קורה, אילו סיבוכים עלולים להיגרם כתוצאה מכך, כיצד מזהים את הבעיה וכיצד מטפלים בה.
הסיבות לשיניים כלואות
מספר גורמים יכולים לתרום להתפתחות מצב של שן כלואה:
- חוסר מקום בלסת –
אחת הסיבות השכיחות לבעיה, היא שלשן פשוט אין מספיק מקום כדי לבקוע החוצה.
זה יכול לקרות עקב צפיפות יתר של השיניים או בגלל דפוסי גדילה חריגים של עצם הלסת. - מיקום לא תקין של נבט השן –
נבט שן, הוא שן שעדיין אינה מפותחת וטרם בקעה. ישנם מקרים, בהם קיימת חריגה בתהליך ההתפתחות של השיניים, ונבט השן אינו ממוקם היטב. אז, כשהוא מסיים להתפתח והשן בוקעת החוצה, היא עלולה לבקוע מתחת לשן אחרת, או בחלק של הלסת שבו אין לה מספיק מקום. - גורמים גנטיים –
הגנטיקה משחקת תפקיד גם בתקינותו של המִשְנָן (מערכת השיניים בפה). - טראומה (חבלה) –
מכה חזקה או פציעה בפה, בשלב שבו השיניים טרם בקעו במלואן, עלולה לפגוע באופן הצמיחה שלהן.
גם טראומה בגיל מאוחר יותר, לאחר שהשיניים סיימו לבקוע, עלולה לגרום לשבירת כותרת השן ולהפוך אותה לשן כלואה.
המקרים השכיחים ביותר של שיניים כלואות, הן של שיני בינה, שהן הטוחנות הגדולות שבוקעות בגיל מאוחר (לרוב, עד גיל 25).
יש ארבע שיניים כאלו, שתיים בלסת העליונה ושתיים בלסת התחתונה והן ממוקמות בסוף שורת השיניים, קרוב למפרק הלסת. בהרבה מקרים, פשוט אין להן מספיק מקום לבקוע כראוי.
סיבוכים אפשריים כתוצאה משן כלואה
התעלמות משן כלואה מעלה את הסיכון להתפתחות עששת ומחלות חניכיים. היא יכולה להיות בעלת השלכות משמעותיות על בריאות הפה ולהוביל לסיבוכים שונים:
- התפתחות דלקת – הסיבוך השכיח ביותר
הקושי להגיע אל השן ולנקות אותה במהלך הצחצוח, וגם הכיס שהיא יוצרת מתחת לחניכיים, גורמים להצטברות פלאק ושאריות לכלוך באזור, ולחדירת שאריות מזון אל מתחת לקו החניכיים.התגובה הגופנית הטבעית לכך, היא תגובת הדלקת, שמנסה להילחם בחדירת הגוף הזר אל תוך הרקמה וסימניה הם נפיחות, כאב ואודם. - זיהום חיידקי –
אותו מנגנון שמאפשר חדירת לכלוך והצטברות פלאק באזור השן הכלואה, פותח פתח גם לחדירת חיידקים.
זיהום חיידקי סביב שן כלואה, בדרך כלל גורם להתפתחות אבצס, מגביר את תגובת הדלקת ועלול להחמיר את התסמינים ולגרום גם להפרשות, להחמרת ריח רע ולהתגברות הכאבים.
זיהום כזה נקרא פֵּריקוֹרוֹניטיס (Pericoronitis) ואם לא מטפלים בו בזמן, הוא עלול להפוך לזיהום מסכן חיים ולגרום לסֵפְּסיס (אֵלַח דם), או להתפתחות מחלה שנקראת "האנגינה של לודוויג" (Ludwig's Angina), שבמקרים חמורים עלולה לחסום את דרכי הנשימה. - פגיעה בשיניים סמוכות –
שן כלואה עלולה לגרום נזק לשיניים הסמוכות אליה אם היא מפעילה עליהן לחץ, וגם להזיז אותן ממקומן ולפגוע ביישור השיניים. - הפרעות במפרק הלסת (המפרק הטֵמְפּוֹמַנְדיבּוּלָרי TMJ) –
כשהשן הכלואה היא שן בינה, שנמצאת עמוק בתוך הפה, בסמוך למפרק הלסת, היא עלולה ליצור בעיות במפרק ובמקרים נדירים יותר, אפילו ללחוץ על אחד העצבים העוברים במקום.
הסימנים לשן כלואה
הסימפטומים של שן פגועה יכולים להשתנות, בהתאם לחומרת ולמיקום הפגיעה. כמה מהתסמינים הנפוצים הם:
- כאב מתמשך או אי נוחות באזור הפגוע.
- נפיחות ואדמומיות מקומיות של החניכיים.
- קושי בפתיחת הפה.
- קושי באכילה ולעיסה.
- טעם או ריח לא נעימים.
- כאבי ראש, או כאבי לסת.
- במקרים מסוימים, שן כלואה עלולה לגרום לכאבים המוקרנים לאזורים סמוכים, כגון האוזן או הצוואר. זה קורה בעיקר כשמתפתחת דלקת במקום, או כשהשן צומחת פנימה כך, שהיא לוחצת על עצב סמוך.
שן כלואה – אבחון מקצועי
אבחון שן כלואה מתבצע בבדיקת שיניים מקיפה אצל רופא השיניים וכולל בדיקה פיסית של חלל הפה וצילומי רנטגן, שממחישים את מצב השיניים מתחת לקו החניכיים.
צילומי הרנטגן נחוצים, כדי לאפשר לרופא לקבוע את המיקום והכיוון המדויקים של השן הסוררת וכן, כדי להעריך האם נגרם נזק לשיניים הסמוכות אליה, או לרקמות אחרות מסביבה.
שן כלואה – טיפול
אופי הטיפול בשן הכלואה תלוי בגורמים שונים, כולל חומרת הפגיעה, מיקום השן ונוכחות של סיבוכים נלווים.
כשמדובר בשן בינה, לרוב, הדרך הטובה ביותר לטפל בבעיה היא עקירה, אשר גם פותרת את הבעיה המיידית וגם מבטיחה שהיא לא תחזור על עצמה, או תגרום לסיבוכים. במקרים מסוימים, נדרשת עקירה כירורגית.
שן כלואה שאינה שן בינה, עשויה לדרוש הליכים אחרים, כמו למשל, הליך יישור שיניים, שיפנה מספיק מקום לצמיחה תקינה של השן והרמה של רקמת החניכיים מעל לשן הפגועה, כדי לחשוף את השן הנסתרת שמתחתיה ולהקל על בקיעתה.
לסיכום, כשמופיעים תסמינים המעלים חשד לשן כלואה, אשר אינם חולפים מעצמם תוך ימים ספורים, או חוזרים שוב ושוב – מומלץ ביותר לפנות לאבחון ולטיפול אצל רופא שיניים מנוסה.
ברוב המקרים, הטיפול הוא פשוט יחסית ומסתיים בביקור בודד אצל הרופא, אפילו אם מדובר בעקירה כירורגית. לאחר הטיפול, ההקלה היא מיידית.
חושדים שיש לכם שן כלואה? סובלים מדלקות חוזרות ונשנות באזור קבוע בחניכיים?
אל תבזבזו זמן ובואו להיבדק.
שמי דר' מיכאל לוי, רופא שיניים בוגר אוניברסיטת תל אביב ועוסק ברפואת שיניים מזה כארבעה עשורים.
במשך שנות עבודתי טיפלתי בכל סוגי השיניים הכלואות וניסיוני העשיר מבטיח שתטופלו על הצד הטוב ביותר.
כאן, תוכלו להתרשם מקשת הטיפולים המבוצעים במרפאתי, לרבות טיפולים כירורגיים וטיפול בבעיות חניכיים.
לתיאום תור, צרו קשר:
בטלפון: 03-522-6691 | בנייד: 052-351-2092