השתלות שיניים הן הפתרון האולטימטיבי לאובדן שיניים ומאפשרות שיקום תפקודי, בריאותי ואסתטי של הפה.
כטכניקה טיפולית, שתלים דנטלים התפתחו עם השנים וכיום קיימים סוגים רבים, המספקים מענה מותאם אישית לצרכי המטופל ומותאמים לשיקולים אנטומיים ובריאותיים שונים.
אבל, מה זה בכלל שתל בשן ומתי צריך אותו? אילו חלופות טיפוליות יש לו ומדוע הוא נחשב לטיפול מומלץ? אילו סוגי שתלים קיימים ומהם היתרונות והחסרונות שלהם?
על כל זאת, בשורות הבאות.
שתל דנטלי (שתל שן) – מה זה?
שתל דנטלי הוא רכיב כירורגי, המשמש כתחליף לשורש של שן חסרה.
הוא עשוי בדרך כלל מחומרים תואמים ביולוגית כגון טיטניום, ומוחדר בהליך ניתוחי מתחת לקו החניכיים, לתוך עצם הלסת.
ברגע שהשתל מסיים בהצלחה את תהליך ההשתלבות שלו עם העצם (תהליך הנקרא "אוֹסֵאוֹאינְטֵגְרַצְיָה"), הוא מספק בסיס יציב להלבשת שן מלאכותית, שמורכבת עליו.
שתלי שיניים מתפקדים ומרגישים כמו שיניים טבעיות ולמעשה, הם התחליף הקרוב ביותר שקיים כיום, לשן טבעית.
מתי יש צורך בשתלים דנטליים?
כאמור, השתל בא להחליף שן חסרה. ניתן להחליף שן בודדת, או כל כמות שיניים שצריך, עד לרמת מִשְנָן מלא.
אובדן שיניים יכול להתרחש מסיבות שונות, כולל עששת, טראומה, או מחלת חניכיים. ללא קשר לסיבה, לשיניים חסרות יכולות להיות השפעות עמוקות על בריאות הפה, על האסתטיקה ועל איכות החיים.
טיפול בשתלים דנטליים הופך להכרחי, במקרים בהם טיפולים אחרים, כמו גשרים או שיניים תותבות – אינם מספיקים, אז, הוא המענה האולטימטיבי לצרכים התפקודיים והאסתטיים של המטופל.
מעבר לכך, שתלים דנטליים מספקים יציבות לשיניים הסמוכות לשן החסרה, ואף מונעים ספיגת עצם בלסת, שנוטה להתרחש לאורך זמן בהיעדר שורשי שיניים.
גשר, תותבת, או שתל? שיניים חלופיות במקרים של חוסר שן או מספר שיניים
אמנם, ישנן חלופות להשתלות שיניים, כגון גשרים ותותבות, אך יש להן לא מעט מגבלות.
- גשרים דנטליים – דורשים התערבות גם בשיניים הסמוכות לשן החסרה, מה שעלול לחבל בשלמות המבנית שלהן ולגרום לסיבוכים כגון זיהומים, או היווצרות סדקים וחורים.
- תותבות נשלפות – למרות שהן הפתרון החסכוני ביותר, הן אינן מספקות את אותה רמת יציבות ונוחות כמו שתלים קבועים ובנוסף לכך, הן עלולות להתחכך בחניכיים, לגרות אותם ולפגוע בהם.
- שתלים דנטליים – מאפשרים לחקות את מבנה השן הטבעי על ידי החלפת שורש השן ובכך, מספקים יציבות ופונקציונליות לצד עמידות, לאורך שנים.
סוגי שתלים לשיניים
שתלי אנדוסטיל (Endosteal) עשויים טיטניום
שתלי טיטניום הם הסוג הנפוץ ביותר של השתלת שיניים בשימוש ברחבי העולם. הודות לתאימות הביולוגית יוצאת הדופן שלהם, הם משתלבים היטב עם עצם הלסת, ומבטיחים אחוזי הצלחה גבוהים, יציבות ועמידות לשנים ארוכות.
עמידותם ויציבותם היא חסרת מתחרים, מה שהופך אותם לאמינים ביותר כתחליפי שיניים. הם יכולים לתמוך בכתרים בודדים או מרובים, וגם בגשרים.
עם זאת, חשוב לקחת בחשבון שיש אחוז מסוים של אנשים, הסובלים מרגישות יתר למתכות. במקרה כזה, יתכן שיהיה צורך לבחור בשתל דנטלי מסוג אחר.
שיקול נוסף הוא שיעור צפיפות ונפח עצם הלסת של המטופל לפני ההשתלה. שתלי טיטניום זקוקים לנפח עצם מספיק ולצפיפות עצם גבוהה, כדי להיקלט היטב.
שתלי זירקוניה (Zirconia)
עבור מי שמודאג מההיבט האסתטי של שתלים דנטליים וגם עבור מי שסובל מרגישות יתר למתכות – שתלי זירקוניה מציעים אלטרנטיבה מצוינת.
שתלים אלה עשויים מחומר קרמי בצבע השן, שהוא חומר חזק מאד ונטול מתכת. הם משתלבים בצורה הרמונית עם מראה השיניים הטבעיות.
כדאי לדעת, שמחירם בדרך כלל גבוה יותר מזה של שתלי האנדוסטיל (הטיטניום).
שתלים סבּ-פֵּריאוֹסְטֵאָליים (Subperiosteal)
שתלים אלה מונחים מתחת לרקמה הרכה של החניכיים ומעל לעצם הלסת. הם מתאימים במיוחד לאנשים שנפח וצפיפות העצם שלהם אינם מספיקים לתמיכה בהשתלה מלאה אל תוך העצם, ואשר אינם מעוניינים, או אינם יכולים לעבור הליך מקדים של השתלת עצם.
הטיפול בשתלים סבּ-פֵּריאוֹסְטֵאָליים הוא פחות פולשני מהשתלת השיניים הסטנדרטית, אך בעל שיעור הצלחה מעט נמוך יותר בהשוואה להשתלות האנדוסטיל והזירקוניה.
כמו כן, למרות שהוא מספק יציבות טובה למדי, הוא עשוי שלא לספק את אותה רמת יציבות כמו השתלים המוחדרים אל תוך עצם הלסת.
שתלים זיגומטיים (Zygomatic Implants)
שתלים זיגומטיים הם חלופה טובה לחולים עם אובדן עצם חמור בלסת העליונה.
במקום עיגון בעצם הלסת, שתלים אלו מעוגנים בעצם הזיגומטית (עצם הלחי). הם מבטלים את הצורך בהליכי השתלת עצם (בדומה לשתלים הסבּ-פֵּריאוֹסְטֵאָליים) ומאפשרים הנחת בסיס יציב לשיניים מלאכותיות.
חסרונם העיקרי הוא, שהם דורשים הליך כירורגי מורכב יותר מאשר שתלים המוחדרים אל עצם הלסת ולכן, עלולים שלא להתאים למטופלים בעלי סבירות גבוהה יותר לסיבוכים, כמו למשל, חולי סוכרת, או חולים הסובלים מהפרעות דימום קשות.
יתרונות וחסרונות של השתלת שיניים
בכל הנוגע להשלמת חסרי שיניים, כשמצבו של המטופל מאפשר זאת, בהחלט מומלץ לשקול אפשרות של שתלים. שיניים מלאכותיות המורכבות על גבי שתלים, הן עמידות ויציבות יותר בהשוואה לחלופות האחרות, ויתרונותיהן רבים.
עם זאת, יש להליך ההשתלה גם מספר חסרונות. הנה פירוט של היתרונות והחסרונות הבולטים של הטיפול.
יתרונות:
- שחזור תפקודי הפה בצורה הטובה ביותר –
שתלים דנטליים מחקים ברמת דיוק גבוהה את רמת התפקוד של השיניים הטבעיות.
הם יכולים להשיב למטופל את היכולת לנשוך וללעוס ביעילות, ומאפשרים לו לצרוך את כל מגוון המזונות אליהם הוא רגיל. - שיפור המראה והביטחון העצמי –
שתלי שיניים משקמים את מערך השיניים גם בהיבט האסתטי, על הצד הטוב ביותר. הם תורמים להרגשת הנוחות והביטחון של המטופל, ולרווחתו הנפשית באופן כללי. - פתרון ארוך טווח –
שתלים דנטליים נועדו להחזיק מעמד למשך כל החיים, כאשר מטפלים בהם ומתחזקים אותם בצורה נאותה.
אחוזי ההצלחה הגבוהים שלהם לטווח ארוך, הופכים אותם להשקעה אמינה וכדאית, וחוסכים טיפולים, התאמות ותיקונים תכופים, כפי שקורה לא פעם עם חלופות טיפוליות אחרות (גשרים ותותבות).
חסרונות:
- סיכונים הכרוכים בהליך כירורגי –
השתלת שיניים היא פעולה כירורגית פולשנית (רמת הפולשנות משתנה בהתאם לסוג השתל, כפי שהוסבר קודם). מעבר לכך, היא כרוכה גם בהחדרת שתל, שהוא גוף זר, אל תוך הרקמה הביולוגית.
עם זאת, חשוב לדעת, שכאשר מבצעים את ההליך אצל רופא שיניים מומחה, מיומן ומנוסה, הסיבוכים הם נדירים. - עלות גבוהה –
שתלים דנטליים הם חלופה טיפולית יקרה יותר בהשוואה לאפשרויות אחרות להחלפת שיניים. יחד עם זאת, כשלוקחים בחשבון את עמידותם למשך שארית החיים, הם מספקים יחס עלות-תועלת מצוין. - טיפול שדורש זמן וסבלנות –
תהליך ההשתלה מצריך לפעמים מספר ביקורים אצל הרופא וכן, תקופת החלמה, שבמהלכה תיתכן מידה מסוימת של אי-נוחות, עקב צורך במזון רך והגבלה בפעילות גופנית נמרצת.
לסיכום, שתלים דנטליים הם כיום אבן יסוד ברפואת השיניים המשקמת ומהווים פתרון אמין ויעיל לאובדן שיניים.
עם ההתקדמות בטכנולוגיית השתלים ובטכניקות הניתוח, מטופלים זוכים כעת למגוון רחב של אפשרויות וסוגי שתלים, הניתנים להתאמה מדויקת לצרכיהם האישיים.
כדי להבטיח טיפול מיטבי ותוצאות אופטימליות וכדי למזער את הסיכונים למינימום, חשוב מאד להקפיד לעבור אבחון וייעוץ מקדימים, וגם את הטיפול עצמו, אצל רופא שיניים מנוסה בתחום.
אם אתם שוקלים שתלים דנטליים, אני מזמין אתכם להגיע לאבחון ולייעוץ ולהבטיח שתטופלו בידיים טובות.
שמי דר' מיכאל לוי, רופא שיניים בוגר אוניברסיטת תל אביב ובעל ניסיון של עשרות שנות עיסוק ברפואת שיניים והמשך הכשרה נרחבת ומגוונת בתחום שיקום הפה וטיפולי שיניים אסתטיים.
כאן, תמצאו מידע נוסף על טיפולי ההשתלה שמוצעים במרפאתי.
לתיאום תור, צרו קשר:
בטלפון: 03-522-6691 | בנייד: 052-351-2092