הכינוי לשן הטוחנת השלישית הינו שן בינה (באנגלית – Wisdom tooth), והוא ניתן לה מכיוון ששן זו בוקעת רק בשנות העשרה המאוחרות ועד לסוף שנות העשרים (לעתים, גם בתחילת שנות השלושים). כלומר, מקור השם מגיע מהשלב המאוחר בו בוקעות שיניים אלו, יחסית לשיניים האחרות היוצאות בגילאים צעירים הרבה יותר. במרבית במקרים בוקעות ארבע שיני בינה, אך לפעמים בוקעות רק חלק מהן או שהן אינן יוצאות כלל.
מהם הסיבוכים והבעיות העלולים לצוץ כתוצאה מבקיעת שיני בינה?
במספר מקרים, לא קיים בלסת די מקום לבקיעתן התקינה של שיני בינה. כתוצאה מכך, נוצר מצב של שן בינה כלואה או של שן בינה הבוקעת במנח לא תקין, נסיבות אלו עלולות ליצור מספר בעיות, שהפתרון היחיד עבורן הוא עקירת שיני בינה, בין הסיבות של עקירת שן בינה עליונה או תחתונה הן:
- עששת (חור בשן בינה) – לעתים, יש עששת (ריקבון) נרחבת בשן (בגלל המיקום האחורי של השן, אנשים רבים אינם מצחצחים היטב את שיני הבינה או מעבירים בהן חוט דנטלי) והפתרון הפשוט, במקום לבצע טיפול יקר וארוך הוא לעקור את השן.
- דלקות חניכיים – אנשים רבים סובלים מדלקות חניכיים חוזרות המתבטאות בכאבים עזים, אודם ונפיחות של האזור.
- ציסטה – התפתחות ציסטה באזור של שן הבינה הכלואה.
- הצטברות שאריות אוכל – בקיעה חלקית של שיני הבינה עלולה לגרום לכך שיצטברו חלקי מזון בקפל החניכיים שנוצר.
- פגיעה בשן שכנה – בקיעה של שן בינה עלולה לגרום לפגיעה בשן הסמוכה בשל ספיגת שורשים של הטוחנת הצמודה אליה, וזאת כאפקט מהחיכוך בינה לבין שן הבינה הכלואה.
- טיפול אורתודנטי וטיפול אורטוגנטי – לעתים, כאשר יש צורך רפואי של יישור השיניים או הלסתות, רופא השיניים ימליץ על עקירת שיני הבינה.
- חוסר יכולת לצחצח היטב באזורים האחוריים של חלל הפה.
- אספקת הדם באזורים האחוריים לקויה יותר וגורמת לזיהום יתר.
האם עקירת שן בינה היא פרוצדורה מסובכת?
עקירת שן בינה תחתונה או עליונה, כאשר השן שלמה ותקינה, אינה מסובכת, וכמעט אינה שונה מעקירת כל שן אחרת. השוני המהותי, הוא בכך שהשן ממוקמת בחלק האחורי ביותר בפה, ולכן נדרשת מרופא השיניים מיומנות וניסיון בכדי להוציא את השן בקלות. לעתים שן הבינה כלואה או שבאזור התפתח זיהום ולכן יש לבצע עקירה כירורגית.
מהי עקירה כירורגית שן בינה?
מרבית עקירות שיני בינה נעשות בצורה כירורגית. זהו תהליך פשוט יחסית אך יש לבצעו בצורה מקצועית ומיומנת. במרבית העקירות הכירורגיות מתבצע תהליך של חיתוך חלק מהחניכיים על מנת לחשוף את השן הכלואה, במרים מסוימים, יש צורך לחתוך את השן לחתיכות קטנות על מנת לחלץ את השן בקלות. חשוב לבחור רופא השיניים בעל ניסיון וידע, בתחום שיבצע את העקירה בצורה הטובה ביותר.
עקירת שן בינה סיבוכים
כמו כל פרוצדורה אחרת, גם בעקירה כירורגית עלולים להיות סיבוכים. לשמחתנו, הסיבוכים הללו הם נדירים מאוד, וכאשר העקירה מבוצעת ע"י רופא שיניים מיומן ומנוסה האפשרות לסיבוכים היא נמוכה. הסיבוכים האפשריים:
- כאבים ונפיחות – בדרך כלל לאחר עקירת השן יש כאבים ומוגבלות בפתיחת הפה – בדרך כלל התופעה חולפת לאחר מספר ימים. אם הכאבים נמשכים – יש לחזור לרופא השיניים לביקורת.
- שינוי תחושה – מכיוון ששיני הבנה נמצאות ליד עצבים הקשורים לתחושה בלשון ובשפה התחתונה, פגיעה בהם עלולה לגרום לשינוי התחושה בפה ובלשון.
- דימום ממושך – בדרך כלל לאחר עקירה יש דימום שעלול להמשך עד שמונה שעות אחרי עקירת השן ולהיפסק אחרי כן. שימוש בפד גזה צריך להספיק לעזור לעצור את הדימום. אם הדימום נמשך מעבר לכך יש לחזור לרופא לשם בדיקה.
עקירת שן בינה כירורגית החלמה
לאחר העקירה מניח רופא השיניים פד גאזה על החתך בכדי לעצור את הדימום. ההמלצה היא לא לבצע פעילות מאומצת בפה ב-24 שעות שלאחר הניתוח ולאפשר לפה מנוחה. במשך מספר ימים לאחר העקירה יש ליטול אנטיביוטיקה בכדי למנוע זיהום באזור החתך והעקירה.
מרפאת השיניים של ד"ר מיכאל לוי פועלת במרכז תל אביב מאז שנת 1986 ומבוצעים בה כל סוגי טיפולי השיניים: טיפולים משמרים, טיפולי שורש, טיפולים אסתטיים ומשקמים, ניקוי שיניים, כירורגיה ועוד. אם ברצונכם לשמוע עוד על עקירת שיניים, ופרטים נוספים על הטיפול נשמח אם תיצרו איתנו קשר
לתיאום תור, צרו קשר:
בטלפון: 03-522-6691 | בנייד: 052-351-2092 | או בהשארת פרטים כאן